Единствено след подаване на жалба или сигнал ще има проверка или преизчисляване на високите фактури за ток. Това стана ясно от обясненията на "ЧЕЗ България".

Компанията от своя страна от вчера е обект на проверка заради съмнения за завишени сметки за електроенергия в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев, където тръгнаха граждански протести. Там експерти на дружеството спешно започнаха срещи с гражданите. Сигнали за надути сметки за последния месец обаче има на практика от всички райони под контрола на ЧЕЗ.

Наред с Министерството на икономиката дружеството ще бъде проверено и от експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Проверката обхваща част от клиентите на ЧЕЗ, тъй като има подадени сигнали. Останалите дружества не се проверяват по този ред, но те така или иначе подлежат на годишна ревизия от страна на министерството", заяви ресорният зам. -министър Евгения Харитонова. Тя добави, че резултатите от проверките се очакват в началото на следващата седмица.

От ЧЕЗ допуснаха, че действително е възможно да има повишение на сметките, но то се дължало отчасти на по-дългия срок за отчитане на електромерите. През декември той е бил по-голям със седмица.

"Възможно е повишението да се дължи и на декемврийските празници", обясни вчера шефът на дирекция "Обслужване на клиенти" в дружеството Димчо Станев. По данни на ЧЕЗ през последните три дни в региона на Благоевград са подадени общо 42 жалби и сигнали за високи сметки за електроенергия, а общият брой на оплакванията от началото на годината е 54.

Оплакванията за високи сметки за електроенергия валят не само от Благоевград, но и от други градове на страната, където токът се разпределя от "Енерго-про" и EVN. Затова вчера шефът на комисията ДКЕВР в парламента Димитър Главчев настоя за проверка и на другите ЕРП-та.

"Фактурите трябва да са ясни, независимо от електроразпределителното дружество. В момента хората реално не са наясно какво точно плащат", заяви той.

Според депутата Диан Червенкондев пък трябва да се изчака проверката, назначена от енергийното министерство, и едва тогава да се прецени. "Ако съмненията за нарушения се потвърдят, ще поканим ръководството на ЧЕЗ на изслушване в комисията по икономика. Не искаме да бързаме", заяви той.

Жалби

Десетки обаждания на ден, свързани със завишени сметки за ток, отчитат от организацията "Активни потребители".

"Най-често хората се интересуват дали е имало ново увеличение на тока. Определено има напрежение и казусът с тока и парното се превръща от потребителски в социален проблем", коментира шефът на организацията Богомил Николов.