България е най-бедната страна в Източна Европа, сочи проучване на германския застраховател "Алианц". Според данните растежът на финансовите активи у нас през 2010 година е 0,6 на сто до 5011 евро на глава от населението. Лидер по растеж в района е Румъния с 21 процента до 5270 евро на човек.

Жителите на Швейцария пък са най-богати в света, изпреварвайки значително САЩ и Япония. Растежът обаче е бил най-бурен в страните с нововъзникващи икономики, където все повече хора влизат в средната класа.

През миналата година швейцарците са натрупали брутни финансови активи от 207 393 евро на жител, което е увеличение от 4,6 на сто. САЩ се нареждат на второ място с брутни активи от 111 897 евро на човек, а Япония е трета със 111 598 евро. Класацията включва общо 50 държави. Франция е чак на 15-о място с 63 774 евро, но все пак е преди Германия, която заема 17-а позиция с брутни активи на човек от 60 123 евро.

На световно равнище миналата година брутните финансови активи са нараснали с 6,2 на сто до 95,3 трилиона евро, превишавайки за първи път нивото, отчетено преди финансовата криза от 2007 година.

И докато в развитите страни се наблюдава средно едноцифрен растеж - дори спад в Ирландия, Италия и Испания, то държавите с нововъзникващи икономики са отчели двуцифрен растеж на авоарите си.

"Нововъзникващите икономики в Азия, Латинска Америка и Източна Европа постигат двуцифрен растеж през последното десетилетие", уточнява Алианц. Все повече домакинства в тези региони успяват да се присъединят към средната класа.