Българинът не вярва, че тези избори ще променят нещо в личното му благосъстояние. То се е влошило до толкова, че всеки втори живее в лишения, а думата, с която най-често мисли за следващите няколко години от живота си, е "притеснение".

Това показват данните от онлайн допитването, което извършва Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ в навечерието на изборите за местна власт и президент. Те разкриват зловеща картина в 20 областни градове, където над 30% от хората твърдят, че живеят в големи лишения със средствата с които разполагат на месец. Най-затегнати са коланите на хората на възраст между 30 и 49 години, а разликите между финансовото благосъстояние на хората с диплома и тези без висше образование почти са се стопили.

Без да се лишават от нищо живеят едва 13% от хората в България. Парите стигат за всичко на 16% от вишистите и 9% от хората с по-ниско образование. Онези, които очакват, че личното им финансово състояние през следващата година ще се подобри, са 25% от участвалите в допитването, а тези, които описват следващите години от живота си с думата "ентусиазъм", формират фрапиращо малцинство - малко над 6%. Прави впечатление, че мъжете и младите хора на възраст до 29 години са най-оптимистично настроени за следващите години. 

В същото време "отчаяните" от ситуацията и личното си финансово състояние са 10% от анкетираните в онлайн допитването. Това е думата, която избират, за да опишат предчувствията си за близкото бъдеще 52% от участвалите в проучването жени и 58% от хората на възраст над 50 години.

"Ако разширим обхвата на изследването и обхванем нагласите в обществото като цяло, картината сред цялото население е направо катастрофална. Там общият дял на безразличните, притеснените и отчаяните надхвърля сумарно 80%, а делът на отчаяните нараства с всеки изминал месец", коментира Иво Желев от агенция ЕСТАТ

Към днешна дата според 22% от анкетираните през следващата година положението ще стане по-лошо, отколкото е в момента. Най-големите черногледци живеят в Сливен, Видин, Търговище, Силистра, Шумен и Кърджали, където над 55% от анкетираните избират думата "песимизъм" за да опишат очакванията си за близкото им бъдеще в България. В същите тези градове над 30% от хората признават, че живеят с големи лишения със средствата, които получават на месец.

Любопитно, от данните на Уеб рисърч и ЕСТАТ става ясно симпатизантите на кои политически партии са най-добре във финансово отношение и живеят без лишения.

Оказва се, че привържениците на СДС и ДСБ са най-заможни. Над 16% от хората, които са заявили, че ще гласуват за номинираните от тези партии кандидати за кметове и президент, живеят без лишения. От симпатизантите на Политическа партия "Зелените" без лишения живеят 16%, а избирателите на ГЕРБ, които нямат финансови проблеми, са 15%.

С големи лишения живеят 45% от избирателите на РЗС, над 37% от електората на Партия Атака, 36% от симпатизантите на ДПС.

*Данните са от онлайн анкетно проучване и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.