„Ако това правителство остане на власт, Валутният борд ще падне”. Тази прогноза на бившия премиер Бойко Борисов пред посланици от ЕС и НАТО коментира в „Здравей, България” по „Нова телевизия“ депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев. Според него изказването на Борисов за борда е свързано по-скоро с политиката, отколкото с икономиката, съобщава Novanews.bg.

 

„Ще ви кажа защо се говори за Валутния борд – г-н Борисов е в пълна паника, неговата група започна да се разпада, рейтингът му пада стремглаво”, обясни Гечев. „Поставянето на въпроса за борда е чисто политическо. Няма нито една икономическа причина, нито една международна или национална агенция или аналитично звено, което въобще да поставя този въпрос”.

 

„Изненадан съм, защото БНБ има 17 млрд. евро резерв, ние имаме отлични макроикономически показатели в сравнение с другите европейски страни. Посрещнах тази новина с огромна изненада, но веднага разбирам, че това е политически ход. Едва ли г-н Борисов е институция, която ще определя дали ще има или няма да има валутен борд”, каза още бившият вицепремиер, според когото темата е натрапена от лидера на ГЕРБ и не се обсъжда в българските институции.

 

Според икономиста най-добрият вариант е България да излезе от борда и да влезе директно в еврозоната, но този въпрос сега не се обсъжда, защото в момента нямаме икономически интерес да се присъединим към еврозоната.

 

Румен Гечев коментира и прогнозата на рейтинговата агенция Standard & Poor's за страната ни, като отбеляза, че 95% от данните в нея са верни. Той обаче не се съгласи с очакваните от агенцията проблеми. Мнението на Standard & Poor's е свързано с политическата обстановка, а не с икономическата, посочи Гечев. „Рейтингът на България не се променя”, отбеляза той.

 

„Много е важно да не се създава паника сред българските граждани и фирми. Няма никакви причини да се притесняваме за паричния съвет в България”, увери обществото икономистът.