Kанадският нефт се превърна в най-евтиния суров петрол в света в резултат на растящото производство и по-слабото търсене заради ремонти на рафинерии и хроничния недостиг на капацитет на нефтопровода, извеждащ суровината от находищата в провинция Алберта, пише FT. 

Тази седмица цената на сорт Select, добиван в Западна Канада, който има високо съдържание на мазут и по-ниско качество от британския Брент и тексаския WTI, достигна 45 долара за барел. Това е по-малко от половината от средната цена на международно търгувания суров петрол. 

Търговският баланс на Канада и канадския долар обаче са под натиск от евтиния петрол. Според икономисти от Nomura, канадските компании печелят 2.5 млрд. долара по-малко от очакваното всеки месец. Това означава загуба от 30 млрд. долара на година, равняваща се на около 1.6% от брутния вътрешен продукт на страната. И е вероятно ситуацията да се влоши през първата половина на 2013 г. 

В четвъртък, ценовата разлика между канадския WCS и тексаския West Texas Intermediate, нарасна до 41 долара за барел, достигайки най-високата си стойност от декември 2007 г. насам, по данни на Reuters. При това WTI се търгува с отстъпка от 22.50 долара за барел спрямо британския Брент. Дори и иранският петрол, който се продава на черно и с голяма отстъпка заради санкциите наложени на ислямската република, е по-скъп от канадския WCS. 

За ниската цена на канадския нефт допринася и добивът от петролните пясъци – смес от пясък, глина, вода и вискозен суров петрол. От тях Канада добива по 1.4 млн. барела нефтен еквивалент на ден, като количеството постоянно расте. 

Imperial Oil например планира да добави още 110 000 барела на ден към добива от петролни пясъци в началото на 2013 г. с откриването на находището Кийръл.