Британската банка HSBC съобщи, че ще съкрати до 50 000 души персонал като част от мащабнo преструктуриране. Първата стъпка ще е преместването на едната от двете централи на финансовата институция от Лондон. Другият главен офис се намира в Хонконг.

В изявление до Хонконгската фондова борса от банката заявиха, че ще се опитат в рамките на две години да намалят годишните си разходи с 5 млрд. долара.

"В момента HSBC преминава през значителна промяна на своя бизнес портфейл", се казва в съобщението, според което дейността на банката се насочва основно към Азия, заради новите регулации в Европа и САЩ.

Изявлението обаче не включва информацията за съкращаването на персонал, която стана известна при публикуването на актуализиран инвестиционен доклад на HSBC.

Според него се очаква намаление с около 10% на заетите като между 22 000 и 25 000 ще бъдат съкратени в рамките на програмата за свиване на разходите. Други 25 000 места ще се премахнат след закриването на дейността на HSBC в Турция и Бразилия.

Това са поредните съкращения в персонала на банката след 2011 г., в рамките на които служителите на HSBC трябва да станат 208 000 до 2017 г. от 295 000 през 2009 г.

В същото време швейцарските прокурори приключиха разследването срещу клона на HSBC в Женева, по подозрения за участие в международна схема за укриване на данъци.