Разследване на американския сенат е установило, че слабият контрол в HSBC е позволил на мексикански наркотрафиканти и други престъпници да изперат милиарди долари в САЩ, предаде BBC.

Според доклада базираната в Лондон банка също така е имала бизнес с компании, свързани с тероризъм.

Слабите регулации са дали възможност на най-голямата британска банка да финансира клиенти и сенчести фондове от най-опасните и потайни кътчета на света, включително Мексико, Иран, Каймановите острови, Саудитска Арабия и Сирия.

 

Небрежният контрол вътре в HSBC е довел до невъзможност да се проследят транзакции за 15 млрд. долара, осъществени между средата на 2006 г. и средата на 2009 г.

 

HSBC е игнорирала рисковете при правене на бизнес в страни като Мексико, където голяма част от бизнеса се контролира от трафиканти на наркотици, се посочва в доклада.

 

Между 2007 и 2008 г., при мексиканските операции на HSBC са преместени 7 млрд. долара в САЩ. Според доклада, властите и в двете страни са предупредили HSBC, че суми с такъв размер вероятно идват от търговия с наркотици.

 

Част от парите, които са преминали през HSBC са свързани с Иран, се казва в доклада, което нарушава американските забрани за сделки, свързани с ислямската република и други страни, на които са наложени санкции.

 

В доклада се посочва още, че от банката между 2001 и 2007 г. са осъществени повече от 28 000 сделки, които са идентифицирани от външни одитори като вероятно незаконни.

 

Освен това ръководството на HSBC и британските и американските регулаторни органи системно са пренебрегвали предупредителните сигнали и не са успели да спрат нелегалната дейност в периода между 2002 и 2010 г., като по този начин са предоставили на престъпници и терористи достъп до американската финансова система.

Разследването, продължило около година, е обхванало 1.4 млн. документа и са били разпитани 75 души.

По време на предстоящото изслушване се очаква от HSBC да се извинят за допуснатите грешки и да посочат направеното до момента за засилване на контрола.