Турците винаги са обичали добрата сапунена опера. Съвсем наскоро турската драма "Великолепният век", за дворцовите интриги и романтика в харема на османския султан стана мания не само в страната но и в Близкия изток, съобщава CNBC.


В момента обаче най-гледаното шоу е политическата криза в страната, разтърсвана от корупционен скандал, което излъчва нов епизод почти всеки ден. В последната серия лошите герои или може би добрите, пуснаха в интернет, въпреки наложената от правителството цензура, телефонен запис.

 

В сензационен разговор, мъж, за който се твърди, че е премиерът Реджеп Тайип Ердоган, казва на сина си да изнесе десетки милиони долари от къщата си и да ги скрие.

 

Според хората, публикували записа, той е направен през декември, когато полицията извърши поредица от внезапни проверки в домовете и офисите на сътрудници на Ердоган.

 

Турските власти публикуваха официално опровержение, в което се казва, че "телефонните записи, публикувани в интернет, за които се твърди, че са между премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговият син, са продукт на неморален монтаж", като отговорните за това лица ще бъдат наказани "в рамките на закона".

 

Сапунената опера обаче има съвсем реални икономически последствия. След публикуването на записа турската лира поевтинява с 0.81%, до 2.2290 USD/TRY, засилвайки натиска върху инвеститорите и потребителите в Турция.