През 2011 година "Пристанище Варна" ЕАД отчита печалба от над 4 милиона лева, а обемът на обработени товари е рекордните 9.15 милиона тона, съобщи днес директорът на порта Данаил Папазов.

 

За своята 106-годишна история, изминалата 2011 година е най-успешната за Пристанище Варна, посочи той.

 

Неговата прогноза беше, че през настоящата година товарите ще се увеличат с около 8 милиона тона. Папазов уточни, че пристанището вече има сключени 73 постоянни договора.


Инвестиционната програма на дружеството предвижда да бъдат купени два мобилни крана.

 

Освен това ще бъдат осигурени и претоварващи устройства за зърно на пристанище "Варна Запад". Там ще бъде реконструирана петата магазия и ще бъде изградена още една.

 

На територията на пристанище Варна работят пряко заети в производството 1625 души. Службите, свързани с пристанището и хора, които извършват дейности по пристигащите кораби са над 10 хиляди души, съобщи Папазов.


Той коментира, че очаква портът да стане атрактивен и за Румъния след влизането на страната ни в Шенген, тъй като разстоянията от Букурещ до Констанца и до Варна са
еднакви.

 

В момента основните товари за северната ни съседка от пристанището са фотоволтаични батерии.


За концесията на порта директорът посочи, че тя трябва да не е на части, а изцяло, защото в противен случаи няма да бъдат привлечени големи инвеститори.

 

Папазов уточни, че синдикатите в пристанището ще настояват процедурата да бъде открита и максимално прозрачна. Той посочи още, че портът не може да се развива в центъра на Варна и затова основните дейности постепенно се прехвърлят на пристанище "Варна Запад".