Надяваме се да започнем сондирането през февруари следващата година, коментира Кзавие Фожрас от Total SA и уточни, че "сондажният прозорец е много голям. Не можем точно да кажем на коя дата ще пристигне сондажният кораб, но сме казали, че искаме той да пристигне от февруари до май".

Френската компания получи концесия за проучване за залежи на природен газ и петрол в перспективният блок "Хан Аспарух", в българския шелф на Черно море. Сондажите, първоначално планирани за тази година, бяха отложени заради срива на цените на петрола от 110 до 55 долара за барел през втората половина на 2014 г.

Ако открием петрол и газ в българския шелф на Черно море и преминем към фаза добив, тогава ще има работни места за българските кадри, заявява пред БГНЕС, Фожрас, управител на "Тотал Е&П България Б.В.".

"Total е в България за така наречените гранични проучвания", посочва Фожрас и добави, че проучвателните дейности са доста рисков бизнес, по тази причина се правят проучвания по цял свят, за да се намалят тези рискове.

Граничното проучване означава, че за пръв път ще се сондира в дълбоката част на шелфа на България, но от Total са оптимисти и се надяват да открият достатъчно въглеводороди.

"Когато намерим или ако намерим въглеводороди, трябва да бъдат направени много проучвания преди да вземем решение, за да започнем търговски добив. Когато вземаме решение за развитие на такива ресурси и се надявам това да се случи в България, тогава нашата цел ще бъде да наемем местни специалисти", пояснява Фожрас.

В момента компанията се подготвя за сондажната кампания, провеждат се търгове за сондажния кораб и за логистичната база, предстоят и други търгове през следващите седмици.

Френската компания Total SA е на четвърто място в света по добив на въглеводороди. През 2014 г. продажбите ѝ възлизат на 236.12 милиарда евро, а чистата печалба е 12.8 милиарда долара.