Най-краткосрочният вариант за доставка на газ към България е чрез LNG /втечнен природен газ/ терминал на Егейско море.

Интерес към такъв проект проявява Катар, а Гърция също го подкрепя. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев на форум за бъдещето на доставките от природен газ, предава БНР.

 

Нека да не забравяме и възможността този терминал да стане и регионален, тъй като на Балканите все още има държави, които считам, че проявяват интерес, за да участват и те в този терминал.

 

На първо време говорим за запазване на капацитет в LNG терминал, който да доставя природен газ не само за България, не само за Гърция, а защо не и за другите държави на Балканите.

 

Този газов коридор Север-Юг на първо време в най-краткосрочния вариант аз лично го виждам единствено чрез доставки на втечнен газ.

 

Въпреки че работата с интерконекторните връзки към Румъния, Сърбия и Турция е задвижена, засега природен газ най-сигурно може да осигури проектът "Южен поток", отбеляза министър Стойнев.

 

След пропадането на проекта Nabucco ние нямаме друг такъв проект, който освен да динамизира икономиката на страната, може да осигури сигурност и на доставките на природен газ в краткосрочен вариант.

 

Още повече, че проектът "Южен поток" трябва да се разглежда като европейски проект и да си дадем сметка и за съществуването на проекта "Северен поток".

 

И ако търсим наистина конкретни мерки спрямо Русия в сегашната ситуация, мисля, че по-скоро трябва да минат през "Северен поток", отколкото да се фокусираме върху един бъдещ инфраструктурен проект за Европа, какъвто е "Южен поток".