Най-лошото от финансова криза отмина. Но има много работа за вършене, тежка работа. Това каза гръцкият премиер Георгиус Папандреу.

Когато неговото правителство дойде на власт разкри, че бюджетния дефицит на Гърция се е увеличил над два пъти от предварително обявената цифра. Правителството на Папандреу въведе сурови мерки за икономии и спечели  финансова подкрепа от лидерите на еврозоната  за превъзмогване  на кризата с дълга, но продължава да среща трудности.

Доверието в Гърция се върна. Разбира се, това са краткосрочни промени. Трябва да се направят по-дълбоките промени, каза Папандреу.

Той заяви, че средиземноморската страна от 11 милиона души трябва да се пребори с корупцията, да елиминира излишната работна сила, да децентрализира администрацията и да излезе от системата, в която служителите можеха да раздават облаги въз основа на личните си връзки.

Лидерите на еврозоната и МВФ казват, че затягането на коланите би трябвало да предотврати задълбочаването на кризата, но серията демонстрации и сблъсъците между  протестиращи и полиция миналата година предизвикаха загриженост, че правителството може да изпусне нервите си.

Мерките, като намаляването на заплатите и орязването на разходите с цел икономии са болезнени и хората ще чувстват това през следващите няколко години, заяви гръцкият премиер. 

Но ако направим каквото е необходимо, ние ще излезем  от кризата по-силни и по-жизнени. И поради това аз се надявам и вярвам, че можем да се справим, заяви Папандреу. Reuters