Извършителите на най-много скиминг атаки през 2013 г. са били от България, следвана от Армения, Румъния, Бразилия и САЩ, показва доклад на американския мобилен оператор Веризон, цитиран от агенция Блумбърг.

За целите на изследването си компанията проучила данни от 95 страни и установила, че извършителите на скиминг атаки – кражба на информация от банкови карти чрез подправяне на клавиатурата на банкоматите и четците на кредитни карти по бензиностанциите, днес използват безжична технология, за да извършват измамите по-лесно.

Докато кибер измамниците крадат голямо количество информация, седейки си удобно у дома, скимирането изисква много физически усилия на място. Например, крадците трябва да посетят нарочения банкомат и да инсталират фалшива клавиатура, която подмамва потребителите да предоставят информация от банковата си карта.

След това те трябва да вземат информацията. Това обикновено става, като се върнат на местопрестъплението, за да демонтират фалшивата клавиатура, която са поставили върху банкомата. 

Всичко това трябва да стане без да се привлича вниманието на служителите на банката, потребителите и минувачите. Но сега хакерите променят методите си, като използват интернет връзки, за да изпращат информация до себе си чрез имейли и текстови съобщения. Тя може да бъде пренесена на стотици километри и дори през океани, предупреждава Брайън Сартин, директор на екипа, който разследвал злоупотребата с данни за доклада на Веризон.