Планът за затваряне на всички ядрени реактори в Германия след катастрофата в АЕЦ Фукушима прави тази новина още по-важна: най-голямото енергийно дружество на ФРГ Eon в четвъртък успешно пусна в експлоатация електроцентрала, работеща на газ и пара, която претендира да е най-ефективната и модерната в целия свят.

Инсталацията е изградена край град Иршинг в Горна Бавария. Според ръководителя на енергийното поделение на концерна Инго Луге, новата централа е „малка енергийна революция“. Коефициентът й на полезно действие е над 60%, при положение че най-добрите образци от предходното поколение електроцентрали постигаха 59% трансформация на енергията в електричество.

На пръв поглед разликата не е толкова голяма, но за целия 30 – годишен срок на експлоатация на централата тези 1 или 2 процента се изразяват в икономии за десетки милиони евро, посочва Handelsblatt. Производител на новите газови турбини е Siemens.

Новата газова инсталация е първата в света от т.нар. H – поколение. Когато заработи на пълния си капацитет ще може да покрива енергийните нужди на град като Берлин. Тъй като перспективите на синьото гориво в енергийния микс на страната остават неясни, Eon обаче засега не планира да строи втора подобна централа в Германия.

Но дори при тотално преминаване към чиста енергия, газовите централи ще запазят значение за националната енергийна сигурност, твърди Луге. В дни с пиково потребление, както и в облачни и тихи дни и през нощта, когато производството на енергия от ВЕИ е затруднено, новите ГЕЦ ще могат да запълнят липсващото предлагане.

През последните години Eon произведе 15 газови електроцентрали в Европа и Русия. Вече са сключени договори за доставка и на седем турбини от вида на тези, монтирани в Иршинг – шест са си купили от САЩ и една от Южна Корея. Според директор в Siemens, в момента се водят преговори и могат да се очакват още продажби в следващите месеци. Предишното поколение турбини от F – класа продължава да се продава отлично: миналата седмица е бил сключен договор за доставка на 12 „F“ за Саудитска Арабия.

Международният бизнес с енергийни инсталации се развива отлично, посочва Siemens. Само в Европа и САЩ има известна волатилност. И от Eon изглеждат съвсем доволни и си позволяват да се шегуват: ние кръщаваме новите си централи на някой от нашите директори, заслужил уважение през годините. Но както са тръгнали нещата с енергийната революция, скоро на някой наш мениджър ще кръстим и централа на биогаз.