Кой са най-зле представящите се от сините чипове в САЩ от началото на тази година? Акциите на гиганта при мрежовите технологии CISCO са поевтинели с 12%, плътно след него падат Microsoft и BOA, с понижения от по 8%, HP пък е загубил 1.2%, показва проучване на Marketwatch.

Това са губещите, дългите позиции върху останалите водещи американски компании са били печеливши. GE, първото дружество, което се присъединява към индекса през далечната 1896 година е поскъпнало през 2011 г, с 11%.

Но начело на големите победители безспорно е Boeing. От началото на годината досега цената на акциите на дружеството се е повишила с 22.5%. Последният финансов отчет на производителя на самолети показва, че компанията е в добро състояние, с 13% по-големи печалби и големи резерви от поръчки за 330 млрд. долара, независимо от закъснението на новия 787 Dreamliner.

Следващата компания в челото на най-печелившите е производителят на минно оборудване Caterpillar. През миналата година пазарната капитализация на производителя на строителна и минна техника скочи с 64%, докато икономиките на САЩ и развиващите се страни излизаха от кризата. Това впечатляващо рали продължи и от началото на тази година акциите на CAT поскъпнаха с още 20.5%. След като приходите на дружеството нараснаха с 30% през предходната фискална година, през 2011 г. се очаква ръст с още 25% до 30%.

Третият в тази своеобразна класация е Pfizer. Акциите на фармацевтичния гигант са поскъпнали с 19.5% през 2011 г. През миналата година приходите на дружеството нараснаха с 34%, но това се дължи до голяма степен на поглъщането на конкурента Wyeth преди две години. В момента ситуацията на пазара на лекарства и оборудване е такава, че Pfizer едва ли ще повтори успеха си от миналата година.

И така да се върнем на падащите акции. На трето място тук е софтуерният гигант Microsoft. Особено след новината за покупката на Skype за 8.5 млрд. долара акциите на дружеството поевтиняват. Инвеститорите с учудване се питат защо производителят на Windows дава толкова пари за популярната текстова, аудио и видео комуникационна платформа и си спомнят са начина, по който Гейтс се справяше с предизвикателствата на пазара.

 

На второ място сред губещите е Bank of America. Преди година изглеждаше, че финансовият сектор в САЩ набързо се е справил с кризата и поема по пътя на нови печалби и експанзия. Печалби наистина имаше, но докато пазарът на имоти продължава да дълбае дъното, банките остават с неликвидни активи за милиарди долари в портфейлите си. Наскоро Фед отказа категорично искането на BOA да раздаде дивидент. На практика, според Marketwatch, най-голямата американската банка е всъщност зомби банка.

 

И така стигаме до най-губещата позиция от най-големите компании в САЩ през тази година. Това е CISCO. Старата слава на дружеството все още му дава сила. Разработките на компанията стоят в основата на мрежовата комуникация и на Интернет. Cisco, подобно на Microsoft е на практика монополист в своята област. Дружеството държи 70% от бизнеса с рутери. Но пак подобно на софтуерният гигант е изправена пред предизвикателството на по-младите на пазара, като Juniper Networks и Acme Packet.