И през 2010 година някои от водещите корпорации в САЩ са били щедри към своите ръководители. Освен впечатляващи заплати, шефовете са получавали бонуси, допълнения към пенсионните им планове и други облаги.

Това показват данните, събрани в блога 24/7 Wall St., чийто автори са си направили усилието да преровят отчетите на 100 от големите публични компании и да съпоставят размера на получените от изпълнителните им директори възнаграждения с реално постигнатите резултати от компаниите. Анализът на данните показва, че няколко от директорите незаслужено са възнаградени толкова щедро. Освен това компаниите, в които масовият акционер няма думата и не би могъл да повлияе на избора на ръководни кадри, управляващите се проявяват като неефективни, но въпреки това изкарват доста добри пари. 

Ето и кои са най-добре платените шефове в анализа на 24/7 Wall St.:

Кевин Шеърър
Компания: Amgen Inc.
Общ размер на компенсациите: $ 21 138 133
Изменение в цената на акциите: -3%

Компанията Amgen Inc. е най-голямата в света, която работи в областта на биотехнологиите. През миналата година продажбите й са се покачили на $ 15.1 млрд. спрямо $ 14.6 млрд. година по-рано. Нетната печалба се е покачила с 2% до $ 4.6 млрд. Компанията разчита на собствените си разработки на лекарства за анемия, но страда от появата на генерични продукти на пазара.

Уилям Уелдън
Компания: Johnson & Johnson
Общо възнаграждение: $ 28 720 491
Изменение в цената на акциите: -4%

Johnson & Johnson трябваше да извърши изтегляне на продукти от пазара през 2010 година, което се отрази върху продажбите. Прогнозите за печалба на акция за 2011 година са $ 4.85 за лот, което е под очакванията на пазара.

Робърт Стивънс
Компания: Lockheed Martin Corporation 
Общо възнаграждения: $ 21 897 829
Изменение в цената на акциите: -7.2%

Спадът в пазарната капитализация на компанията Lockheed Martin Corporation не започна от 2010 година, а е тенденция за последните пет години. Приходите от продажби през 2010 година са били $ 45.8 млрд., а нетната печалба е спаднала до $ 2.9 млрд., което е най-ниското равнище за последните 3 години. Компанията анонсира съкращаването на 6 500 работници през тази година. В същото това време възнаграждението на Стивънс остава непокътнато.

Уилям Суонсън
Компания: Raytheon Co.
Общ размер на възнагражденията: $ 18 787 343
Изменение в цената на акциите: -10.1%

Компанията специализира в изработването на изделия за нуждите на отбраната. Тя е реализирала $ 1.8 млрд. печалба през миналата година, което е понижение от $ 1.9 млрд. през 2009 година. Компанията е потърпевша от съкращаването на бюджета за отбрана. Тя има задължения към бюджета за пенсии от $ 5 млрд. В същото това време компенсациите на изпълнителния й директор са увеличени. Той е получил $ 58 млн. за последните три години работа в компанията.

Майлс Уайт
Компания: Abbott Laboratories
Общ размер на възнагражденията: $ 25 564 283
Изменение в цената на акциите: -11.3%

Наскоро дружеството обяви, че ще се раздели на две самостоятелни компании. Това е следствие на критиките, че се разпростира върху твърде много и различни сфери. Abbott страда от проблеми със създаването на нови продукти. Фармацевтичното поделение на компанията не можа да се похвали с успехи, въпреки операциите си по придобиване на компании, работещи в същия бранш. Приходите на Abbott за 2010 година са били $ 35.2 млрд. което е нарастване спрямо реализираните година по-малко $ 30.8 млрд., но нетната печалба се оказва по-малка и достига зо $ 4.6 млрд. при реализирани $ 5.7 млрд. година по-рано.

Лорънс Финк
Компания: BlackRock Inc.
Общо възнаграждения: $ 23 839 294
Изменение в цената на акциите: -17.9%

Лорънс Финк е признат като най-добрия мениджър в света. Компанията, която управлява, има активи за $ 3.66 трлн. Според анализаторите Финк е успял да преведе компанията си през кризата почти незасегната. Сред причините, които тежат над представянето на компанията, са състоянието на американската икономика и състоянието с държавния дълг.

Том Уард
Компания:SandRidge Energy Inc.
Общо възнаграждения: $ 21 756 257
Изменение в цената на акциите: -22.4%

Компанията се занимава с петрол и газ. Пренасочването от природния газ към течните горива костваше много на SandRidge Energy, която натрупа дългове. Дългосрочните задължения нараснаха до $ 2.9 млрд. в края на 2010 година. Приходите са скочили до $ 932 млн. от $ 591 млн. година по-рано. Нетната печалба е скочила до $ 153 млн.

Джон Чамбърс
Компания: Cisco Systems
Общо възнаграждение: $ 18 871 875
Изменение в цената на акциите: -31.4%

Това е компанията, за която казват, че е най-добре управляваната в Силициевата долина. През миналата година обаче нейният изпълнителен директор наложи трансформация, която отведе компанията встрани от основния й бизнес. Той се отдръпна от стратегията си за разрастване чрез сливания и придобивания. Заради изместния неуспех на разработваните нови продукти, от компанията вече предупредиха за възможно забавяне на растежа през следващите две години.