Държавата да въведе нулева ставка за ДДС за износ на зърно. Това предложение е направил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков. Това по никакъв начин няма да се отрази върху крайната цена на хляба, коментира аграрният министър.

Да се прекратят едни от най-сериозните данъчни измами, като се въведе нулева ставка за ДДС за износ на зърно. Това обмислят от финансовото министерство по примера на Румъния, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

„Румъния въведе нулева ставка на ДДС за зърното. Коментирахме това да се случи и в България, защото големите измами и в двете страни стават с тези фиктивни износи на зърно и възстановяване на ДДС. Защото в момента какво става? ДДС върху зърното при износ се възстановява, след това при брашното пак движение на ДДС и накрая пак върху хляба се събира", каза Найденов.

Първоначални данни, с които румънските власти са запознали неофициално родните, показват, че мярката има положителен ефект, обясни министърът. Найденов не обяви информация с колко и кога е била ощетена държавата от зърнените измами с ДДС.