От началото на следващата година може да бъдат премахнати найлоновите торбички за еднократна употреба, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Те могат да бъдат заменени с торби от материали, които се разграждат и не замърсяват околната среда. Тепърва обаче ще трябва да се прецени какъв ще бъде ефектът за предприятията, които произвеждат полиетиленовите чантички, както и за хората, които работят в тази индустрия, обясни Нона Караджова.

Идеята за премахване на найлоновите торбички е възникнала след като на сайта на екоминистерството близо 90 на сто от участниците в анкета по темата, са отговорили, че подкрепят подобно решение. Аз лично го виждам от началото на следващата година, за да има време, да няма сътресение в това производство, хората да не останат без работа, каза екоминистърът. Министър Караджова обясни, че полителеновите чантички ще бъдат заменени от хартиени, биоразградими, а който иска, може да ги замени и с платнени торбички.

Най-вероятно премахването на найлоновите торбички ще натовари джоба на потребителите, тъй като екочантите са по-скъпи. Министър Караджова потвърди това, но обърна внимание, че ако хората решат да ползват чантички за многократна употреба, може даже да им излезе по-евтино.

Идеята е изваждането от употреба на найлоновите чанти да стане по икономически път, а не чрез тотална забрана от страна на държавата. Да се сложи една такса, която ще бъде тотолно неприемлива и торбичката ще стане непродаваема, каза министърът и даде примерна цена от лев за торбичка, при положение, че полиетиленовата торбичка стрива 0,0005 стотинки.

Караждова съобщи още, че междуведомсвена работна група обсъжда възможността да бъде въведен обществено полезен принудителен труд за дребно хулиганство, като чупенето на пейките в парковете, например. Според екоминистъра решението за това може да бъде регламентирано до няколко месеца с промени в законодателството.