Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че няма да се прави разследване във връзка с намерения мъртъв делфин край къмпинг "Корал".

Въпреки това той е разпоредил да бъде засилен контролът: „Мотивът ми за това е, че все пак е бозайник в Черно море. Второ, една от хипотезите е, че тъй като има свръх популация на делфини в Черно море и те по някакъв начин унищожават част от мрежите на рибарите, възможно е някой от тях да се е саморазправил. Добре е най-малкото да бъдат предупредени, не казвам, че със сигурност са рибари, все пак това са хора, които живеят в морето и си изкарват хляба там”.

Найденов посочи, че от 1 септември Агенцията по рибарство и аквакултури е започнала проверка във връзка с мъртвия делфин, за когото имаше съмнение, че е застрелян с автоматично оръжие. Анкетират се рибари във връзка със случая, посочи министърът. Заключението на РИОСВ е, че делфинът е починал от естествена смърт, въпреки че на снимките се вижда друго, посочи той.

„На снимките се виждат дупки от огнестрелно оръжие. Тъй като РИОСВ твърдят, че е почнало от естествена смърт, след това може да е стреляно по него”.

Министър Найденов отбеляза, че тъй като днес има втори случай на мъртъв делфин, е разпоредил на агенцията да засили контрола и да бъдат по внимателни при патрулите с катери.