Ако събраните пари са по изпълнително дело, съдебните изпълнители могат да преведат събраната сума в една събирателна сметка. Това заявиха за Дарик от приходното ведомство в отговор на сигнала от частния съдебен изпълнител Мариян Петков, че огромната бумащина поставя държавата в ситуация, при която парите на длъжниците й са събрани, но те не могат да влязат в държавния бюджет.

От НАП признаха, че съществува административен проблем със събирането на средствата, които не са по изпълнителни дела. За тях съдебните изпълнители наистина трябва да преведат парите по отделни пера – например по сметка за ДДС, за корпоративен данък, за различните видове осигуровки и други.

От приходната администрация бяха категорични, че търсят решение за проблема, защото това затруднява и тяхната работа. Проблемът е, че е много трудно да се създаде система, която да получава сума и служебно да разпределя парите с висока степен на сигурност по пера. От НАП се притесняват, че евентуалните грешки биха довели до още по-голям хаос, особено при осигурителните сметки.

Въпреки това от агенцията за приходите припомнят, че те са една от първите институции в държавата, които въведоха електронните услуги за своите клиенти и непрекъснато разширяват възможностите за електронни разплащания.