Националната агенция за приходите и агенция "Митници" извършват паралелна проверка на основния вносител и преработвател на нефт у нас - "ЛУКойл Нефтохим Бургас". Ревизията на НАП е започнала още в края на 2013 г., по времето на кабинета "Орешарски", и продължава и досега. Проверка извършва и агенция "Митници". Не е ясно кога ще има резултати от този контрол, не е ясен и периодът, който се проверява.

Това стана ясно вчера, след като в края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов и шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов дадоха уклончиви отговори за разпространения от лабораторията за изследване на риска на Иван Костов анализ за дейността на "ЛУКойл Нефтохим Бургас". В анализа се твърди, че компанията ощетява години наред бюджета и товари икономиката, доставяйки от свързано дружество суровия нефт на изкуствено завишени цени и докарвайки икономическия си резултат до загуба.

Според източници на "Сега" течащата данъчна ревизия включва и проверка на доставните цени и свързаните с тях операции по възстановяване на ДДС. Обичайният срок на ревизиите покрива 5 години назад, но е възможно в случая да се провери и по-дълъг период. Финансовият министър Горанов обаче вече публично се усъмни, че има проблеми с данъка върху добавената стойност, който при внос се събирал най-лесно. Според анализа на лабораторията на Костов фиктивно високите доставни цени водят до възстановяване на ДДС в по-големи размери от полагаемото се, наред със завишаване на крайните продажни цени.

Не е ясно какво проверяват митниците. В интервю за Нова телевизия шефът на митниците Ваньо Танов остави впечатление, че ревизията е започнала по повод на анализа. Танов обясни, че подобна ревизия няма как да се извършва самостоятелно само от митничарите, а резултати щяло да има чак като двете приходни агенции приключат проверките и се извърши одит на ревизионните производства. Не се разбра кой ще извършва този одит и какво точно ще представлява той.