Петдесет  пъти по-висок оборот са установили инспектори от Националната агенция за приходите /НАП/ по време на открити наблюдения в дискотека в Кранево. Преди пристигането на данъчните собственикът на дискотеката декларирал дневен оборот от 190 лева, а в присъствието на екипа на приходната агенция оборотът скочил до 10 200 лева.

Друго лице, което стопанисва обект на крайбрежната алея във Варна, е отразявало оборот от 50 до 100 лева, а по време на наблюденията оборотът трайно се поддържа на 2 500 лева.

На фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си, както и на техните собственици и управители, ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години.

Според инспекторите на НАП данните, събрани при откритите наблюдения, ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларирани приходи назад във времето.

По време на проверките във Варна и в курортите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Кранево и Албена досега са съставени 98 акта за установяване на административно нарушение – неиздаване на касов бон, като 10 от тях са за нарушаване на Кодекса за социално осигуряване.

Инспекторите  от НАП са извършили и 30 проверки на чейндж бюра във Варна и близките курорти. Съставени са 5 акта за установяване на административно нарушение – неиздаване на бордеро и необявени валутни курсове. Наложените санкции са от 2 000 до 6 000 лева. На две от проверените лица предстои отнемането на разрешителното за търговска дейност за период от 1 до 6 месеца.