Петте най-големи столични пиано-барa бяха поставени под данъчно наблюдение през изминалия уикенд, съобщиха от Националната агенция за проходите. Проверките са продължение на акцията от предишната седмица, когато във фокуса на данъчните са били фолк заведенията. Резултатите показват, че в присъствието на инспекторите от приходната агенция през петъчната и съботна вечер, заведенията отчитат общо с 3,7 пъти по-високи обороти, отколкото в същите два дни предишните седмици.

 

В петък пред данъчните един от баровете, например, е реализирал приходи от 2 000 лв. Седмица по-рано, отново в петък, отчетите от фискалния му апарат показват общ оборот от 360 лв. Данъчните обещават откритите наблюденията в тези заведения да продължат и през следващите седмици.

 

По време на проверките инспекторите от НАП имаха за цел да проследят как се отчитат приходите от вход, както и да наблюдават открито всеки касов апарат в заведенията. Паралелно с това се проверяваше дали работещите в заведенията имат трудови договори, на какви суми се осигуряват, внесени ли са дължимите осигурителни вноски.

 

След началото на активния туристически сезон в зимните курорти, заведенията и търговските обекти там, също ще бъдат проверявани, съобщават още от приходната агенция.

 

От НАП припомнят, че проверките на нощни заведения са резултат от анализ на риска, извършен в приходната агенция, които сочи, че 88% от всички дискотеки и развлекателни заведения в страната укриват част или целия си оборот. Потенциалната щета за фиска от неплатени данъци от такива обекти възлиза на 12 млн. лв. годишно, според оценките на НАП.