Държавата пуска за продажба 7.58% в компанията, която стопанисва елитните хотели Кемпински - Зографски. За приватизация ще бъдат пуснати 125 315 акции от капитала на Частно акционерно дружество "Зографски" АД, като минималната цена за лот е 27.93 лв. По този начин държавата очаква да набере 350 хил. лв.

Дружеството е в списък с още 24 компании, които ще бъдат предложени на инвеститорите в рамките на публичен търг през борсата. Той ще стартира седмица след като държавен вестник обнародва обявата.

Според Агенцията за приватизация атрактивни за инвеститорите ще бъдат
Свободна зона - Свиленград ЕАД, която се предлага на 100% за желаещите да я купят, Свободна зона - Пловдив АД с държавен дял от 46.4%, почти същия е обявеният за продажба дял от Транзитна търговска зона АД, Варна; а акциите на Свободна безмитна зона - Бургас АД, с които държавата е склонна да се раздели, са 19.45% от капитала.

Тези предприятия излизат на пазара не за пръв път, но различното е, че този път продавачът е склонен да вземе по-ниска цена.

Така например за свиленградската безмитна зона определената минимална цена на акция сега е 121.83 лв., а няколко месеца по-рано държавата искаше по 243.65 лв. за лот, което е близо два пъти повече.

Предлаганото количество е 41 045 акции с номинал 2 лв. Ако този път се намери желаещ да купи предприятието, държавата може да вземе от него половин милион лева.

Държавата сваля цените и на другите компании, които продава. Безмитната зона в Бургас излиза на търга при 295 лв. за акция, което е с 30 лв. по-евтино от миналия път. За безмитната зоната в Плодвдив цената пада от 24.65 лв. на 22.19 лв.  за лот.

Практиката с определяне на минимални цени за остатъчните държавни пакети е била множество пъти критикувана от експерти, според които това възпира инвеститорите от участие на търговете. Според привържениците на този тип логика, пазарът трябва да бъде оставен сам да определи цена на предлаганите дялове. Освен това нееднократно са се появявали коментари, че Агенцията за приватизация надценява предлаганите за приватизация пакети, като случаят с неуспеха на Монтажи ЕАД бе показателен.

За 18 дружества ще може да се играе с непарични пратежни средства или компенсаторки. DarikFinance.bg обръща внимание, че точно преди две седмици през Българска фондова борса се извърши голямо прехвърляне на поименни компенсационни бонове за над 10 млн. лв., с каквито законът дава право да се извършват плащания към държавата по приватизационни сделки.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!