Български строителни компании могат да се включат в изграждането на инфраструктурни обекти в Мароко. Тази възможност са обсъдили на среща в Рабат министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на индустрията, търговията и новите технологии на Мароко Ахмед Реда Шами, информират от МИЕТ. Министър Трайков е на двудневно посещение в африканската държава за провеждането на Деветата сесия на Междуправителствената българо-мароканска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.

Мароко отделя по 16 млрд. евро годишно за инфраструктура и изгражда по 160 км магистрали, стана ясно по време на разговорите. Строи се високоскоростна влакова линия между Танжер и Казабланка, позволяваща пътуване със скорост до 320 км в час.

Страната провежда и мащабна програма за строеж на социални жилища. "Тези и други инфраструктурни проекти създават широка база за партньорство с български строителни компании", е подчертал Трайков след срещата.

Български и марокански компании могат да си партнират успешно и да предлагат заедно добри условия, за да печелят държавни поръчки, е допълнил министърът. Съпредседателите на Междуправителствената смесена комисия Трайчо Трайков и Ахмед Реда Шами са открили 9-та сесия и бизнес форум в Рабат. Министър Трайков представи актуалните данни за българската икономика и посочи, че след тежката за българския бизнес 2009 година, през 2010-а се наблюдава възстановяване на износа ни към традиционните пазари – знак за съживяване на икономиката. Министър Трайков е акцентирал върху благоприятната данъчна политика на България и мерките на правителството за подобряване на бизнес-средата, насърчаването на инвестициите, иновациите и предприемачеството. Мароканската страна е подчертала водещата си роля сред африканските и арабските страни и бързото развитие на местната икономика чрез стратегии за възстановяване на пазари и позиции в условията на стагнацията в Европа.

В рамките на посещението си министър Трайков се е срещнал с още 4-ма министри. По време на двустранните срещи министър Трайков и мароканските му домакини са обсъдили идеята за създаване на комитет от представители на бизнеса и на държавната администрация от двете страни, който да определи потенциала за индустриално сътрудничество и да идентифицира конкретни възможности и проекти.

Предложено е било и създаването на бизнес съвет с участието на бизнесмени от България и Мароко, който да работи за насърчаване и диверсифициране на двустранния стокообмен. С мароканския министър на енергетиката, минното дело, водите и околната среда Амина Бенкадра е била обсъдена възможността български енергийни компании да посетят африканската страна и да проучат на място възможностите за участие в изграждането и модернизирането на мароканския енергиен сектор.

Двамата са обсъдили възможността за организиране на опознавателни мисии на туроператори от България и Мароко. Договорено бе и организиране на изложения в двете държави на традиционни за тях занаяти и икономически отрасли.