За по-голяма приходна част в Бюджет 2011 г. настояват от Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС. Сините настояват за 900 млн. увеличение, а червените - за 2 млрд. лева.

По-големите постъпления трябва да дойдат от по-добра събираемост на данъците, а и ще намалят дефицита по консолидирания бюджет. От ДПС пък искат допълнителни субсидии за земеделие.

"Предлагаме приходната част в бюджета да се увеличи с 2 млрд. лв., като разпределението на тези 2 млрд. е: половината за допълнителни разходи и другата половина или около 1 млрд. лв. за подобряване на фискалното салдо", каза депутатът от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски.

"Предложението на парламентарната група на Синята коалиция е да се увеличат приходите с 900 млн. лв., като 600 млн. да дойдат от увеличение на събираемостта от ДДС, а 300 млн. от събираемост на акцизите", обясни от своя страна съпредседателят на коалицията Иван Костов.

"Преждеговорившите разчитат на късата памет не толкова на нас, а на хората във връзка с аргументите, които предлагаха, когато се разглеждаше законът на първо четене. Тогава си спомням, че те защитаваха тезата, че не можем да изпълним приходната част и бюджетът ще бъде застрашен. Сигурен съм, че целия ден, а и през част от нощта ще се наслушаме на огромен популизъм", категоричен бе Валентин Николов от ГЕРБ.

"Уважаеми господин Николов, за Вас специално ще бъде изключително трудно да ме хванете в противоречие", каза Иван Костов.

"Колега Николов, не сте загрижени за хората и това личи от пакета данъчни закони, който приехме предишните два дни. Увеличавате данъчната тежест, замразявате доходите на хората, не сте загрижени за тях. На второ място престанете да си бламирате финансовия министър, ако поне малко го уважавате и да говорите, че бюджет 2011 разчита само на износ, за да изтегли икономиката от кризата", коментира Корнелия Нинова от Коалиция за България.