Държавата да създаде условия потребителите лесно да сменят топлинния си счетоводител, без да се налага да инвестират в нови уреди, настояват от асоциация "Активни потребители" в своя позиция.

През следващите две години изтича срокът на годност на повечето устройства за дялово разпределение. Потребителите трябва да си купят и монтират нови уреди. Това за първи път от 10 години насам им дава възможност да сменят фирмата си за топлинно счетоводство, без да плащат допълнителни разходи за смяна на уредите, посочват от потребителската организация.

Промяната в закона, която "Активни потребители" предлага, ще гарантира на хората, че в бъдеще няма да са "закрепостени" към избраната фирма, ако не са доволни от услугите й. Това ще доведе до реална конкуренция на пазара за топлинно счетоводство и качеството на услугите ще се подобри, смятат от организацията.

Асоциацията съветва абонатите, когато избират нова фирма за топлинно счетоводство, да обърнат внимание дали тя предлага дистанционно отчитане на радиаторите. С този метод показанията на топломерите се улавят чрез радио сигнал и не се налага инкасатори на фирмата да посещават домовете. Отпада и проблемът с нереалните сметки и многократното им преизчисляване, ако някой от съседите не си е бил вкъщи по време на отчета в края на отоплителния сезон.