Наводненията дойдоха като крадец в нощта, точно като Алената смърт в разказа на Едгар Алън По. Те удариха силно, сякаш целта им беше да установят "безгранична доминация над всичко". Наводнената територия в бивша Югославия в момента е по-голяма от площта на Израел, Кувейт и Словения, пише Андрей Николаидис в статия, публикувана от британския вестник Guradian.

Частта от Босна, която е под вода, е с размерите на Черна гора. Един милион души там пострадаха от наводненията. Водата установи своето господство над Босна и Херцеговина, Сърбия и по-малки части от Хърватия.

Картата на наводнените територии извиква лоши спомени – тя напомня на военните карти на трите страни в югославския конфликт през 90-те години на миналия век.

Злото никога не идва само, гласи босненска поговорка. Това, което избяга от пламъците на войната, сега е отнесено от водата. Телевизионни кадри от Босна показват мъж, седнал мълчаливо на малка лодка, гледайки как новата му къща, построена върху основите на старата, изгоряла по време на войната, се руши и потъва.

Има десетки жертви, апокалиптичните пейзажи са като сцени, които не са влезли в окончателната версия на филма на Дарън Аронофски "Ной". Но има нещо, което носи надежда, това е преоткритата солидарност на народа на бивша Югославия.

Правителството на Черна гора например в петък предложи "цялата възможна помощ" за наводнените райони. Тя включваше евтина електроенергия за Сърбия и подкрепата на черногорската армия и полиция за спасителните, водолазните и медицинските екипи, както и на стотици доброволци. Хиляди граждани на Черна гора дариха пари и стоки от първа необходимост. Много черногорски компании, дори банки, изпратиха пари за Сърбия и Босна. Преди две десетилетия "доброволци" от Черна гора пристигаха в Босна, за да бомбардират Сараево, а черногорските въоръжени сили се биеха срещу босненци в Мостар и околностите му.

Македония също изпрати помощ и дори министърът на силите за сигурност на Косово Агим Чеку заяви, че "пренебрегвайки отношенията между двете страни и факта, че тези страни (Босна и Херцеговина и Сърбия) не са ни признали, сме готови да се намесим, когато става дума за човешки животи".

От друга страна Сръбската православна църква се погрижи за внасянето на необходимата доза балканска лудост в иначе твърде хубавата, за да е вярна история. Главата на църквата в Черна гора митрополит Амфилохий реши, че голямото природно бедствие е идеалният момент да атакува хомосексуалната общност. Той заяви, че изпращайки наводненията, Бог наказва народа му заради победата на Кончита Вурст на Евровизия и предстоящите гей паради в Белград и Подгорица.

В Титова Югославия високата доза солидарност беше политически приоритет според идеологията й, основана на мотото на Луи Блан, възприето от Маркс: "На всекиму според труда, на всекиму според потребностите". Черна гора беше ударена от опустошително земетресение през 1979 г. В следващите десет години тя получи помощ на стойност 4-5 милиарда долара от бившите югорепублики.

Югославската солидарност работеше добре 45 години. След това приказката премина в друг жанр и завърши със изяждането жива на солидарността от националистическия звяр. Войните откриха пътя за нашия див капитализъм с неговата идеология на социален дарвинизъм, нуждаещите се са третирани като социални паразити и бариера на пътя за "динамично развитие" на балканските държави.

Сега катастрофа в бивша Югославия отново е на първите страници на вестниците. Но този път не се избиваме. Вместо това си помагаме взаимно. Народът на бивша Югославия нямаше много поводи за радост в последния четвърт век. Фактът, че въпреки кървавите граждански войни и възхода на "дивия източен капитализъм" той някак запази чувството на солидарност е един от тези малки триумфи, които ви дават силата да продължите да плувате, когато сте на път да потънете.