През изминалата седмица единната валута се движеше в относително тесни рамки спрямо долара, като границите бяха 1.4303 отгоре и 1.4005 отдолу.

В началото на периода еврото започна в горните нива и след като не можа да пробие нивото от 1.43 започна малка корекция, която бе точно три фигури и стигна точно до 1.4005. Пазарът обаче не можа да пробие тези нива и търговията се задържа около 1.4050.

След това започнаха да излизат някои данни, които повлияха на пазара, като ще посоча БВП на САЩ, като американската икономика отчете спад за последното тримесечие с 1%, при очаквания за понижение от 1.5 на сто. Това вдъхна известен оптимизъм на пазара, че рецесията може би е към края си, което пък доведе ново поскъпване на еврото. Така едината европейска валута отново стигна равнищата от 1.42-1.43.

Интересното се случи вчера в понеделник, когато излязоха нови данни за Съединените щати, а именно за бизнес активността на производствения сектор, като индексът се повиши до 48.9 пункта, което е доста по-високо от предишния отчетен период, когато бяха регистрирани 44.8 пункта. Другото интересно е, че този показател е доста близо до нивото от 50 пункта, което се смята за границата между свиването на икономиката и растежа.

И тогава заработи старата схема – добри данни за щатската икономика водят до поевтиняване на долара и еврото поскъпна до 1.4445 при вчерашната търговия.

Често казано мен започва да ме дразни тази ситуация. Не е нормално дори от гледна точка на чувство за справедливост, да бъде наказвана валутата на икономиката, която всички очакват да издърпа света от рецесията. И с нетърпение очаквам тази зависимост да се прекъсне, и пазарът да отчете това, че щатската икономика се развива по-добре, по-бързо ще излезе от кризата и, че заслужава нейната валута да бъде скъпа. Според мен това е нормалната логика и така трябва да бъде. Не мога да кажа обаче кога ще се случи това, но съм убеден, че в един момент това ще стане. Всичко друго за мен е супер нелогично.

Иначе в по-краткосрочен план като цяло еврото може да поскъпне към долара до около 1.47, още повече, че сега е лятно време, отпуски, пазарът е по-тънък и са възможни такива неща, но гледайки напред очаквам да възтържествува логиката.