Все още не е ясно за какво ще бъде използвана сумата от 220 милиона лева от резерва на НЗОК, която трябва да бъде отблокирана. Това заяви здравният министър Анна-Мария Борисова. Парите бяха обещани от финансовия министър Симеон Дянков, след като актуализирането на държавния бюджет за 2010 г. беше одобрено.

По думите на Борисова едва след като парите бъдат дадени, тогава вече ще се мисли как ще изразходват: „Те тепърва ще бъдат гласувани".

Борисова коментира и временно прекратеното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпълнение на оперативна програма „Регионално развитие" в частта здравеопазване. Оттам българските болници трябва да получат 140 милиона лева за обновление, преустройство и купуване на нова техника: „Сега ще се пише наново, съблюдавайки забележките от върната стара програма".

Тя допълни, че единственото, което се иска, е национално мислене: „Те искат глобално да се реши здравеопазването в държавата, а не на отделна болница".

Вчера неправителствени организации обясниха, че не одобряват начина, по който се определя кои лечебни заведения да влязат в списъка по програмата. Според тях в нея се дава право само на 20, и то от най-големите университетски болници, да кандидатстват със свой проект. Борисова обаче отрече да има подобно нещо: „Нито са 20, нито са 30, нито, нито са пет".

Здравният министър уточни, че за пренаписването на условията по програмата ще са необходими около два месеца.