Ситуацията в България, в която главният прокурор Сотир Цацаров поиска отнемане на лиценза на енергийното дружество ЧЕЗ, е политическа игра, каза чешкият премиер Петр Нечас, цитиран от Чешката телеграфна агенция.

 

"Аз съм дълбоко убеден, че цялото дело срещу ЧЕЗ е политическа афера", категоричен е Нечас.

 

Чешката държава има мажоритарен дял в ЧЕЗ, като компанията е единствен дистрибутор на електричество в западната част на България.


"Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, можете да разберете, че не дистрибутора ЧЕЗ, а възобновяемите източници имат много по-голям дял в растежа им", каза Нечас.


"Освен това, ние можем само да гадаем колко близък е Цацаров с бившия министър-председател Бойко Борисов, който в действителност е в основата на тези действия", добави чешкият премиер.

 

Според него обвиненията, повдигнати от Цацаров срещу ЧЕЗ, не са били доказани от независим регулатор.

 

"Един независим регулатор няма да отнеме лиценза. Ние можем само се надяваме, че България ще продължи да действа в съответствие с принципите на върховенство на закона и европейските стандарти", коментира Нечас, добавяйки, че Чешката република наскоро подкрепи членството на България на Шенгенската система на свободното движение.


ЧЕЗ също отхвърли обвиненията, като посочи, че цените на електроенергията в България се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.