В работната сесия в Съединените щати след Коледа цената на петрола на електронната борса в Ню Йорк отбеляза повишение с $ 2.63 до $ 37.71 за барел, а нефтът сорт брент поскъпна с $ 1.63 до $ 35.68 за барел.

Оттласването на суровия петрол с близо 6% от около $ 35 за барел стана след като Обединените арабски емирства /четвърти по големина производител в нефтения картел/ декларираха, че ще свият дневния добив съобразно договореността в ОПЕК от средата на месеца. На 17 декември Организацията на страните износителки на петрол реши рязко да намали дневния добив с 2.46 млн. барела в отговор на срутващите се цени, заради падащото търсене. Допълнителен натиск върху котировките дойде и от поевтиняването на долара на валутните пазари в началото на седмицата.

Въпреки това, на стоковите пазари петролът само през последната седмица, която бе и непълна заради празниците, загуби 11% от стойността си, а от рекордните $ 147.27 през юли общо 74%.

На валутните пазари двойката EUR/USD приключи на ниво 1.4026.

Капиталовите борси в Съединените щати затвориха снощи с ръст на водещите индикатори, като DOW JONES INDUS прибави 0.56% до 8 515 пункта, S&P 500 се повиши с 0.54% до 872 пункта, а NASDAQ COMPOSITE финално скочи с 0.35% до 1 530 пункта.

Умереният оптимизъм сред инвеститорите произтича най-вече от одобрението на Федералния резерв на молбата на GM да се превърне в холдингова банкова компания, за да може безпроблемно да усвои правителствената финансова помощ.

Източник: Bloomberg, БГНЕС