17.55 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола падна под $ 79. Лекият американски петрол се котира за $ 78.87 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 77.14 за барел. Едната причина за спад на нефта е, че Китай обуздава кредитирането, а това може да забави темпа на глобално икономическо възстановяване. Другата причина според анализаторите е, че цената на черното злато се е покачила твърде бързо, но спад под $ 78 за барел едва ли ще има. Възможно е обаче петрола отново да мине $ 80 за барел, смятат анализатори.

 

16.45 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола се задържа под $ 80. Лекият американски петрол се котира за $ 79.96 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 78.08 за барел. Играчите са в очакване на данните на енергийното министерство на САЩ за запасите от петрол и горива във водещата световна икономика в края на миналата седмица.

На валутните пазари доларът се понижи към еврото, като водещата двойка EUR/USD мина нивото 1.45 до $ 1.4555 за € 1.

 

10.30 ч. българско време

Поевтиняването на петрола на стоковите борси продължава и в началото на европейската сесия в сряда. Цената на черното злато падна под $ 80 до $ 79.70 за барел лек американски петрол и до $ 77.95 за барел брент в Лондон.

Днес участниците в търговията ще следят данните на енергийното министерство на САЩ за запасите от петрол и горива във водещата световна икономика в края на миналата седмица.

Снощи американският петролен институт обяви ръст на запасите от суров нефт с 1.2 млн. барела до 330.1 млн. барела. Очаква се днес официалните данни да отчетат ръст на запасите с 1.5 млн. барела от нивото за предходната седмица от 327.3 млн. барела.

На валутните пазари доларът продължава да се търгува към еврото без съществена промяна, като водещата двойка EUR/USD слезе минимално под ниво 1.45 до $ 1.4480 за € 1


9.00 ч. българско време

На стоковите борси цената на петрола продължава да пада, след като централната банка на Китай повиши минималните задължителни резерви на банките. Действието на институцията е с цел да бъде овладян кредитният бум, както и за предпазване на икономиката от прегряване и ръст на инфлацията. Ходът ще помогне за изтеглянето на ликвидност за 300 млрд. юана /около $ 44 млрд. /. Анализатори коментират, че има сигнал от китайското правителство, че то ще се опита да неутрализира експанзионистичната парична политика.

Допълнително и ръстът на запасите от петрол в САЩ отчетен от Американския петролен институт определиха низходящия тренд. Според данните на организацията, запасите от петрол в края на миналата седмица са се увеличили с 1.2 млн. барела до 330.1 млн. барела, а днес се очаква енергийното министерство да отчете ръст на запасите от суров нефт с 1.5 млн. барела.

Вчера петролът падаше заради прогнозите за постепенно повишение на температурите в САЩ, където в началото на годината се настани студена вълна от Арктика вследствие на което се засили и търсене на гориво за отопление. В източната част от САЩ се консумира около 4/5 от горивото за отопление в страната, а затопляне на времето ще отслаби търсенето на енергоресурси.  

Снощи черното злато се потопи в Ню Йорк под $ 80 до $ 79.78 за барел.

Днес на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 80.10 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент за $ 78.35 за барел.

На фона на пониженията на капиталовите пазари в Америка и в САЩ доларът остана стабилен към еврото, като след края на азиатската сесия EUR/USD продължава да се котира около 1.45.