Възстановяването на подаването на петрол по спрения тръбопровод на BP Plc в Северно море и стабилизирането на долара на валутните пазари, доведоха до спад в цената на суровината с близо $ 2 за барел.

Петролопроводът бе спрян за два дни заради стачка в рафинерията Грейнджмът. Информацията за подновената работа на съоръжението бе потвърдена от говорителя на BP Plc в Абърдийн, Шотландия. Bloomberg цитира мнения на експерти, че за пръв път от седмици на пазара има фактори, които да натискат цената надолу.

Към 18.00 ч. българско време в Ню Йорк лекият американски петрол се понижи до $ 116.76 за барел, а в Лондон петролът сорт „брент” поевтиня до $ 114.17 за барел. Сутринта преди влизането на европейските пазари в САЩ нефтът се търгуваше за $ 118.44 за барел, а цената на добиваният в Северно море нефт бе $ 116.06 за барел.

Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК повиши цената на петрола от кошницата на организацията до $ 111.66 за барел, спрямо валидната за вчера стойност от $ 110.01 за барел.

Поскъпването на долара спрямо еврото до триседмичен връх понижи цената на златото, което се приема като убежище от инвеститорите при резки колебания на пазара и висока инфлация. Тази вечер тройунцията се търгува за $ 880.50, спрямо сутрешните $ 892.30 за тройунция злато.