Вотът против плана на американското правителство може да удължи агонията на американската икономика, коментират световните агенции. Докато пазарите се сриват след гласуването снощи, предупрежденията за последствията от това – нарастване на безработицата и продължителна рецесия – може да не се сбъднат веднага, но това не означава, че няма да се случат изобщо, предупреждават анализаторите.

 

Това е като съвета, който ви дава лекар, че трябва да спрете да пушите. Вие знаете, че е прав. Но ако не откажете цигарите, това не означава, че ще умрете утре или следващата седмица. Но в даден момент е  много вероятно точно това да ви се случи. Оригиналното сравнение е на Робърт Бруска, главен икономист  на „Fact and Opinion Economics” в Ню Йорк.

 

Според наблюдателите има няколко стъпки, които Федералният резерв може да предприеме, за да омекоти щетите от най-тежката криза след Голямата депресия. Той може да продължи да отпуска краткосрочни кредити на банките, за да увеличи възможността им те да дават заеми. Фед също може да продължи да работи с други централни банки, за да инжектират съвместно милиарди във финансовата система и на Европа. И ако финаносвата криза още се задълбочи, резервът има право в спешни случаи да увеличи финансирането и за нефинансови компании, а дори и за физически лица, ако те не са в състояние да гарантират адекватно заем от банкова институция.

Докато някои представители на Фед се съмняват, че още едно намаляване на лихвите ще даде тласък на икономиката и ще убеди банките да увеличат кредитирането, Брайън Бетън, икономист в Globel Insight, настоява, че значително орязване ще има мощен ефект. Това ще намали основното равнище, на базата на което се формират лихвите по заемите и кредитните карти, коментира той.