Националната електрическа компания (НЕК) да придобие активи от енергийни компании в Югоизточна Европа и да се превърне в играч в региона.

Това предлага зам. председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Валентин Николов. Пред информационния портал за енергетика, екология и икономика 3Е той обясни, че електрическата компания може да купи дял от гръцката РРС. Заради кризата Гърция продава активи, които могат да бъдат придоби на по-ниска цена и българската държавна компания  може да се възползва от ситуацията.
 
Депутатът смята, че е възможно и създаването на дъщерни дружества в отделните страни от региона, които могат да кандидатства за лицензи за търговия с електроенергия. Николов изтъква, че в момента НЕК изнася тока на по-ниска цена в сравнение с цената, по която го продава в България.  

Новите компании ще й позволят да получи по-голяма печалба от износа. В същото време Гърция купува ток от електрическата компания и го изнася в Италия. По думите му по този начин ще бъдат премахнати посредниците в търговията. За пореден път   търговците на енергия се объркват с посредниците. Реализирането на идеята е по-скоро опит да се изтласкат търговците, които в ЕС са гръбнакът на търговията в либерализирания пазар на енергия.
 
Повечето експерти разкритикуваха идеята на Николов като изтъкнаха, че НЕК може да купи незначителен дял заради ограничения паричен ресурс, с който разполага. Този дял няма да й позволи да участва при РРС. Те обаче признаха като евентуално предимство покупката на активи на по-ниска цена.

„По- важното за НЕК е да предприеме действия за отделянето на Електроенергийния системен оператор(EСО), каквито са изискванията на третия енергиен пакет. Компанията трябва да инвестира в развитие и поддържане на инфраструктурата, за да гарантира сигурността на снадбяването, коментира Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч“. Той допълни, че трябва да бъде решен въпроса дали компанията ще притежава водни централи и ще участва в строителството на АЕЦ“Белене“.

„Държавата трябва да обяви стратегията си за развитието на компанията,изтъкна Богданов.  По думите му до момента правителството не е обявило като стратегическа идеята за покупката на активи от енергийни компании в региона. Такива амбиции имаше преди време Българския енергиен холдинг, в чиято структура е НЕК.
 
Експертът и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев също коментира, че финансовото състояние на електрическата компания най-малкото не позволя участието й в придобивания в региона. По думите му ситуацията би била по-различна, ако НЕК е публична компания и е листвана на фондовата борса. Той посочи, че за подобна сделка се изисква подготовка и наличието на структури и експерти, с каквито държавната компания не разполага.Експертът Атанас Тасев приветства идеята на депутата. НЕК трябва да има силно присъствие на регионалния пазар, смята той. 3Е