Националната електрическа компания (НЕК) ще инвестира 220 млн. лв. (което с 50 млн. лв. повече спрямо миналата година) в рехабилитация и развитие на преносната мрежа. Това съобщава изпълнителният директор на компанията Михаил Андонов, цитиран от информационния портал 3е-news.

Най-голям дял от инвестициите са свързани с проекти, осъществявани със съфинансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие. През юни Международен фонд"Козлодуй", чиито средства управлява банката, отпусна 38 млн. лв. за изграждане на нови 440 киловолтови далекопроводи. С тях ще бъдат обновени подстанциите Златица, Маяк и Каварна. Вече е подписан договор с изпълнителя германския клон на инженеринговата компания ABB.

До преди година компанията почти не инвестираше в мрежата и насочваше всички средства в АЕЦ Белене и "Цанков камък", което доведе до две големи аварии, които оставиха няколко дни без ток Южното Черноморие.

Липсата на инвестиции в мрежата доведоха до ограничения в присъединяването на вятърни паркове в Североизточна България и ограничаване на работата на "Калиакра Уинд Пауър" и "Св. Никола" на "Ей и Ес Гео енерджи".



"През пролетта успяхме да монтираме високопроводими проводници и изнесохме този товар, които произвеждат двата парка", казва още Андонов. Той припомня, че през лятото бе пусната подстанция "Хелиос" и подстанция "Слънчев бряг" и бяха модернизирани Царевец, Бургас и Металургична. Това позволява увеличаване сигурността на захранването на морските курорти.

По думите на шефа на НЕК до 2-3 години ще бъде решен въпросът с присъединяването на екоцентралите в Североизточна България. "Неотдавна правителството обяви за национални обекти електропроводите Добрич-Каварна, новия електропровод, който ще свърже подстанция Айтос с подстанция Слънчев бряг, електропровода от подстанция "Марек" до подстанция "Самоков", електропровода от ВЕЦ "Въча 1" с хидровъзел "Цанков камък", както и електропровода от подстанция"Пловдив","Марица изток" до подстанция"Марица изток 3". Това означава, че процедурите за изграждането им ще бъдат облекчени, както и отчужденията", посочва Андонов.

От няколко години компанията настоява за облекчаване на отчужденията, които в момента бавят изграждането на нови обекти.

Вчера Националната електрическа компания отпразнува 20 години от създаването си. На тържеството от ръководството на компанията се похвалиха с това, че са основен производител на ток от водноелектрически централи (ВЕЦ) и помпено-автоматоични водни централи (ПАВЕЦ), а успехите на дружеството в търговията с електрическа енергия го превърнаха в основен участник на пазара в страната и региона. НЕК е на прага на ново преструктуриране в съответствие с изискванията по Третия либерализационен пакет в енергетиката на Европейската комисия.