Немските компании са заинтересувани от развитието на стратегическото партньорство между Германия и България, включително в областта на инфраструктурата, енергетиката и селското стопанство. Това стана ясно по време на проведените днес разговори между министър-председателя Бойко Борисов и представители на немската организация „Източен комитет на германската икономика”, която работи за укрепването на търговските отношения на Германия с Източна Европа.

„България играе много важна водеща роля в региона и ние търсим стратегическо партньорство с нея”, заяви председателят на немската организация проф. д-р Клаус Манголд.

В изявлението си той изрази положителното отношение на германския бизнес към стъпките, които българското правителство направи и последвалите резултати от борбата с престъпността и корупцията.

„Предимство за немските компании са ниската данъчна тежест в България и реформите в данъчната система, които облекчават чуждите инвеститори. Убеден съм, че това ще се превърне в изходен пункт за оживяване на икономиката във вашата страна”, подчерта още проф. Манголд.

По време на разговорите беше обсъдено бъдещото сътрудничество между Германия и България в областта на селското стопанство. Възможности за бъдещо партньорство бяха разгледани и по отношение на енергетиката и енергията, произвеждана от възобновяеми източници, както и в областта на отбраната и пътната инфраструктура.

„България стимулира чуждестранните инвестиции, защото страната ни се нуждае от добри стратегически партньори”, заяви премиерът Бойко Борисов. „Затова се надявам такава мощна икономика в Европа, каквато е Германия, да прояви истински интерес към проектите ни”, добави още министър-председателят. Той подчерта нуждата от по-голяма динамика в процеса на общия внос и износ, тъй като тенденцията през последните 20 години е била силни темпове на спад.