Шокиращите данни за потребителското доверие и имотния пазар в САЩ разклатиха фондовите борси във вторник. Индексите на Wall Street задълбочиха спадовете си, а попарени изглеждат и настроенията  в Европа, където индексите завършват сесията на червено.

Така загубите на световните капиталови пазари се задълбочават, а разпродажбите продължават за втори пореден ден.

16:46 часа

След като губеха по повече от 1%, европейските индекси успяват да се окопитят и към този час FTSE 100 в Лондон и германският DAX INDEX са на положителна територия. Успява да намали загубата си и френският CAC 40 INDEX, с което разпродажбите на стария континент може би се поизчерпиха.

Инвеститорските притеснения около дълговите проблеми на страни - членки на еврозоната се сблъскаха с прогнозните данни за ръст на потребителското доверие в Германия, както и с потвърждение на ръста, който БВП на Великобритания прави през второто тримесечие на годината.

В същото време лихвите по испанските и португалските облигации скочиха на 10-годишен максимум, което може да бъде изтълкувано като "наказание" на провинилите се държави, а не на общността като цяло.

Успокоение настъпи и на валутните пазари, където еврото се върна над $ 1.34, а на стоковите пазари петролът поскъпна над $ 76 за барел.

Търговската сесия отвъд океана обаче започва песимистично, а основание за това даде новината за лек ръст на цените на имотите в САЩ през юли. Покачването от 3.2% на годишна база не е задоволително и отразява охлаждане на пазара, посочиха анализатори, с което обостриха инвеститорския скептицизъм. Така водещите индекси отвориха със спадове.

DOW JONES INDUS. AVG губи 0.37% до 10 772 пункта.
S&P 500 INDEX се понижава с 0.39% до 1 137 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX пада с 0.65% до 2 354 пункта.

10:20 часа

След като вчера водещите индекси на европейските борси затвориха с понижения по-малки от половин процент, днес негативните сантименти продължават да са актуални. Най-силен е натискът на инвеститорите във Франция, а добрите данни на реномираните анализатори от Gfk, според които потребителското доверие в Германия е на тригодишен връх, не успяват да измъкнат от червеното водещия индекс на борсата във Франкфурт.

Така към този час европейската сесия протича на отрицателна територия.

FTSE 100 INDEX пада с 0.48% до 5 547 пункта.
DAX INDEX губи 0.65% до 6 239 пункта.
CAC 40 INDEX се понигава с 0.92% до 3 731 пункта.

В Азия сесията приключи силно негативно за японският NIKKEI 225, който спадна с повече от 1%, както и за китайският CSI 300 INDEX, който изгуби 0.79% до 2 881 пункта.

08:29 часа

Днес фондовите пазари в Азия се понижават, като в Токио водещият индекс Nikkei губи 0.69% до 9536 пункта, шанхайският CSI300 губи 0.41% до 2893 пункта, а хонконгският Hang Seng се понижава с 0.12% до 22314 пункта.

Причина за това дава на първо място новата вълна притеснения за дълговата криза на еврозоната, която лесно може да повлече със себе си неукрепналите след рецесията финансови пазари на другите континенти. Вчера бе поставен нов рекорд в рисковата премия, която инвеститорите търсят за закупуване на ирландски ДЦК, спредът се покачи също и по португалските правителствени облигации.

От днешната икономическа информация се очакват сведения за понижения на цените в Германия, за спад на консумацията във Франция и по-ниско бизнес доверие в САЩ.

Вчера борсите в САЩ затвориха на червено, като индексът DJIA се понижи с 0.44% до 10812 пункта, NASDAQ загуби 0.48% до 2369 пункта, а S&P500 се смъкна с 0.57% до 1142 пункта.

Японски анализатори коментират за Bloomberg: европейската икономика е хронично болна. Спасителните мерки могат и да й помогнат, но няма да разрешат проблемите бързо.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!