Засиленият политически натиск, особено от страна на Републиканците, може да застраши трудно извоюваната независимост на Федералния резерв на САЩ и да подкопае доверието в близо 100-годишната институция. Това пише агенция Ройтерс след срещата на централните банкери в Джаксън Хол, провела се в края на миналата седмица.

 

Надпреварата покрай наближаващите президентски избори превръща монетарната институция в място за разиграване на политически футбол, коментират икономисти пред Ройтерс. Традицинно атаките срещу ФЕД идват от ляво. В случая притесненията са свързани с натиска от страна на Републиканците. Има голяма доза враждебност, откроява Алън Блиндер, икономист от Принстън и бивш вицепредседател на ФЕД по времето на президента Бил Клинтън.

 

Номинираният за президент от партията на републиканците Мит Ромни вече каза публично, че трябва да бъде извършен финансов одит на Федералния резерв, а настоящият председател Бен Бернанке да не бъде преизбиран за следващ мандат. Бернанке е кандидат за позицията във ФЕД именно от страна на Републиканците. Той бе издигнат по времето на президента Джордж Буш. Настоящият му мандат изтича в началото на 2014 година.

 

ФЕД вече е подложен на регулярна одиторска проверка. Според някои наблюдатели институцията вече е променила поведението си заради оказвания натиск. Политиката е по-агресивна в преследване на целта за по-значителен икономически растеж.

 

Според друг кръг от икономисти, които не бяха поканени на форума на централните банкери в Джаксън Хол, представителите на ФЕД сами са си навлекли политическия натиск заради оказаната подкрепа на някои банки и осигуряването на спасителни планове за субекти, които са стояли в основата на глобалната финансова криза и в момента продължават да развиват бизнес. В очите на тези икономисти ФЕД е твърде близо до Wall Street, което го прави лесна мишена за политиците.

 

В отговор на финансовата криза от 2007 - 2009 година Федералният резерв понижи основната лихва до практическата нула и изкупи държавни облигации и ипотечни ценни книжа за $ 2.3 трлн., в опит да задържи лихвите по кредитите ниски и така да се насърчават инвестициите. Въпреки това агресивно действие, растежът на икономиката остана слаб с напредък от 1.7%, което е недостатъчно, за да се разреши проблема с 8.3% безработица в страната.

 

В речта си от петък Бернанке посвети твърде много време, за да подчертае ползите от настоящата политика на Федералния резерв, посочвайки, че тя предотвратява по-рязък спад и тласка безработицата по линията надолу.

 

Но упреците към тази политика са, че тя крие заплаха от рязко покачване на инфлацията в бъдеще. Освен това тя улеснява правителството да увеличава дефицита си.

 

ФЕД е под обстрела на политическите аргументи и заради това, че предприема твърде неконвенционални методи, които са неразбираеми за хората, посочват анализатори пред Ройтерс. Ако призивите на Ромни за цялостен одит на ФЕД бъдат подкрепени, това би било кошмар за банката и удар по независимостта й.

 

Идеята, с която е създадена ФЕД, е да няма засичане между политика и финанси. Да не може политици с краткосрочни хоризонти да употребяват банката съобразно своите интереси, принуждавайки я да пуска машината за печатане на пари, когато това е нужно, тъй като това би довело до екстремни ситуации като например хиперинфлация.

 

В настоящия случай, при загуба на независимост на ФЕД, такива проблематични ситуации биха могли да бъдат загуба на доверие от страна на пазарите. Това би довело до покачване на лихвите по кредитите и до нестабилност на самия ФЕД.

 

Икономистите препоръчват на политиците по-умерения тон, когато коментират действията на Федералния резерв.