Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргало обяви днес, че "отцепването би било катастрофа за Шотландия." 

Това, от което той всъщност се опасява обаче е, че ако шотландците изберат независимостта, то същото ще направят и каталонците в родната му Испания, пише Bloomberg. 

Над 1.8 милиона демонстранти излязоха по улиците на Барселона на 11 септември, настоявайки за провеждане на референдум за независимост на най-богата испанска провинция през ноември. 

Правителството в Мадрид заяви, че ще спре тази инициатива в съда, тъй като тя противоречи на испанската конституция и закони.

Каталонският президент Артур Мас пък коментира, че предложението за референдум е напълно законно. 

Стойността на изтичащите през юни 2018 г. облигации на Каталония на стойност 1.3 млрд. евро падна рязко, след като социологическите проучвания в Шотландия дадоха предимство на противните на Обединеното кралство. 

Само за седмица спредът между испанския и каталонския дълг нарасна с 24%, което показва, че пазарите гледат съвсем сериозно на възможността Испания да последва Великобритания по пътя на разпадането. 

Според El Pais главният прокурор на Испания ще се срещне с каталонските си колеги утре, за да обсъдят как правителството да се справи с опасността от референдум в региона.