Къде хората работят най-много? През тази година на нас ни се насъбраха доста почивни дни, и куп четиридневни работни седмици, поне официално. Само официалните празници по различни поводи ни дават 13 платени от работодателите допълнителни почивни дни.

 

В The Economist са направили сравнение между различните страни, за да видят къде се работи най-много и къде най-малко.

 

1 май е официален празник в много страни. В Лондон например го празнуват днес, въпреки че в София е работен ден.

 

Броят на официалните празници варира много силно в различните страни. Във Великобритания си имат само 8, плюс още един през тази година, заради кралската сватба. В Япония имат 16 почивни дни, заради официални празници. В повечето страни има между 10 и 11 официални празника.

 

Гарантираната в отделните държави годишна отпуска за служителите също е различен. В повечето страни продължителността е между 20 и 30 дни. Но в Китай е само 5 дни и 10 дни за работниците със стаж над 10 години.

 

В САЩ няма такова нещо като гарантирана от закона отпуска, но обичайно работодателите дават около 15 свободни дни за отмора на служителите си.

 

Ако съберем тези дни, заедно с официалните празници, се оказва, че в Китай служителите работят най-много, почивайки едва 21 дни в годината. В такава класация като най-добро място за служителите отпускари застава Франция с 40 допълнителни почивни дни годишно.

 

В Япония и Великобритания не изостават много и почиват по 36 извънредни дни. В България дотук се събират едва 33 почивни дни. Но картината рязко се променя ако добавим и средната продължителност на отпуските по болест.

 

По този показател българите са еднолични лидери със средно 22 дни на платен отпуск за лечение на заболявания си в годината. В Китай и Япония, подобно нещо на платен отпуск по болест пък въобще липсва.

 

И като теглим чертата, се оказва, че най-здраво работещи са Китайците, които имат едва 21 допълнителни почивни дни в годината. По средата са германците с 35 дни платена отпуска. Най-малко пък работят българите със средно 55 платени почивни дни годишно.

 

Както гласи старата приказка от времето на комунизма: „Ние се правим че работим, те пък се правят, че ни плащат“, коментират от The Economist.

 

Разбира се в историята има и по-куриозни случаи от българския опит в областта на отпуските. В древния Рим, по времето на император Клавдий е имало 159 официални почивни дни, но това не е съсипало империята, нали?