Никой не вярва, че ако на Корпоративна търговска банка днес й се разреши да отвори, тя утре ще съществува, защото абсолютно всички ще си изтеглят парите, коментира пред БНР финансистът Любомир Дацов.

 

В същото време официалните данни, които бяха изкарани от квесторите, показват, че банката няма причина да бъде обявена в ликвидация.

 

Т. е. без да се установи една истинска дупка във финансите, което може да дойде в следствие на прегледа на различните кредити, отпуснати от страна на банката и неосигурени достатъчно, няма как БНБ, без след това да последват съдебни дела срещу нея и доста тежки глоби и осъдителни присъди, да обяви банката в ликвидация.

 

Към момента тече проверка. БНБ отново наеха отидорски фирми, те работят, проверяват отделно кредитите.

 

На фона на почти разрушената държавност, недействащи институции и липсата на какъвто и да е капацитет, някак си изведнъж всички политици се оттеглиха, а БНБ остана на топа на устата.

 

Не може да зачеркнем всичко, което е правила БНБ през последните години заради единичен случай. БНБ продължава да има най-адекватно поведение.

 

Ако в последните години някой беше предприел реални стъпки за влизане в еврозоната, тази ситуация сега щеше да бъде много по-различна и много по-трудно да бъде реализирана. Тук виждаме тежестта на невзетите политически решения в последните години. По всички данни КТБ беше една относително добра банка.

 

Има атака срещу паричната система в България. Няма как да направим реални стъпки към еврозоната, защото има думи, но няма действия, смята Дацов.