Премиерът на Холандия предупреди Русия, че срещу нея ще бъдат използвани всички политически, икономически и финансови възможности, ако не се даде достъп на международните екипи до мястото на катастрофата на Малайзийския самолет, който беше свален над контролираната от проруските бунтовници територия на Източна Украйна. В инцидента загинаха 193 холандски граждани.

 

От своя страна британският премиер Дейвид Камерън обяви, че Европейският съюз е готов да наложи нови санкции срещу Русия.

 

Руският президент Владимир Путин каза, че трагедията не трябва да се политизира. Въпреки това Москва продължава да отказва международен достъп до мястото на инцидента, криейки се зад сепаратистите, които уж не контролира.

 

Днес Австралия ще внесе в Съвета за сигурност на ООН предложение за резолюция, с която да се гарантира на международните разследващи екипи достъп от района на катастрофата.

 

Москва от своя страна реагира на натиска чрез медиите. Руското Министерство на отбраната обяви, че украинската армия е имала ракетни установки "БУК М1" в района на инцидента, когато е бил свален пътническият самолет.

 

Също така руските власти съобщиха, че самолетът се е отклонил от курса и за това се е озовал над зоната на бойните действия. Но в украинския контрол на въздушния трафик няма такава информация.

 

Според руските военни обаче украински боен самолет "Су-25" с ракети въздух-въздух е извършвал полет в пътническо трасе заедно със сваления Boeing 777.

 

Транспортния министър на Малайзия коментира, че "траекторията на полет MH17 минава по основен въздушен коридор, който е като магистрала в небето. Самолетът е следвал маршрут, определен от международните авиационни власти и Евроконтрол и използван от стотици други въздухоплавателни средства."

 

Все пак налице остава неудобният факт, че непосредствено след катастрофата, пропуските сепаратисти обявиха, че са поразили украински вонен транспортен самолет, за какъвто няма данни да е бил свален.