Съединените щати вероятно ще блокират настояването на Китай за въвеждането на нова резервна валута, като така ще се цели защита на статута на щатския долар, заради рекордния бюджетен дефицит, предрекоха двама бивши икономисти на Международния валутен фонд.

Анализатори коментират, че САЩ няма да позволят на която и да било друга валута да се съревновава с господстващото положение на долара.

Защо Щатите да изпуснат възможността собствената им валута да бъде със статут на резервна и то толкова лесно, попита Хуа Ерченг, главен икономист в Пекин, като уточни, че Съединените щати имат възможност да налагат вето на решения на МВФ. Икономистът обаче каза, че в Америка трябва ясно да разберат, че вече никой не вярва на долара. Според него това е като шамар за зелените пари.

Планът за въвеждането на нова резервна валута ще отслаби още повече зелените пари, които и без това са под натиск в момента. Също така ще стане по-трудна продажбата на държавни ценни книжа и финансирането на икономиката на страната, а възстановяването на САЩ от кризата ще се забави, смятат наблюдатели на пазара.

Според финансисти пък дните на долара като единствена резервна световна валута са отминали, защото централните банки по света са почнали да се опасяват за инвестициите си в САЩ, защото ФЕД печата пари и е възможна обезценка на валутата. Bloomberg