Незабавно новото правителство да извърши съкращения на администрацията, защото с всеки изминал ден това ще става по-трудно. Това препоръча на новата власт бившият министър в две последователни правителства – в кабинета „Сакскобургготски” и кабинета „Станишев”, Николай Василев. В интервю за Дарик той посочи, че през последната година чиновниците в държавата са се увеличили.

„Получих нова информация от Министерския съвет, която показва, че за последната година като че ли се е увеличила администрацията с около 10 000 души“, каза Василев, като допълни, че не може да потвърди това, тъй като таблиците не са подробни. Бившият министър сподели, че е разочарован, но не и изненадан, че администрацията е нараснала в последните години, а не е намалена.

Той посъветва новото управление незабавно в началото на мандата и с един замах да съкрати каквото ще съкращава, като започне от незаетите щатове, които винаги са хиляди бройки, но не само тях. Според него след това, когато министрите се установят в своите ресори, ще започнат да се изживяват като защитници на хората в тях, а не като реформатори на ниво правителство.

На въпрос какъв е резервът, той отговори: „Ако ми зададете по-общия въпрос: за последните сто години в сто държави по света колко трябва да е голяма администрацията, ако ви отговоря ангро – колкото е била, да е с една трета по-малко, няма много да ви излъжа“. Той смята, че това твърдение се отнася и за държавата и общините – работата може да се върши с една трета по-малко хора.

Василев смята, че е грешно да се прилага логиката в условията на безработица „дайте, понеже няма работа, да назначим тези хора да не вършат нищо“. Ако държавата даде работа на няколко милиона души, първо, тя няма да произвежда нищо, и второ, вероятно ще фалира, аргументира се бившият министър на администрацията.