Властта не е поставяла ултиматум на фармацевтичните фирми за свалянето на цените на лекарствата, но е заявила твърда позиция, че е готова да промени нормативната уредба, за да постигне намаление при медикаментите, ако компаниите не предложат очакваните от тях отстъпки. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Софарма" Огнян Донев. В интервю за „Дарик кафе" той коментира снощната среща при здравния министър Стефан Константинов за цените на лекарствата, в която участва и премиерът Бойко Борисов.

Донев посочи, че е съгласен с твърдението на здравния министър, че при някои от медикаментите, а не средно за всички, има резерв за намаляване на цените с 50 и над 50 процента: „Основна тема бяха тези медикаменти от общоприсъстващите на българските пазари около 1 300 препарата, които се заплащат с обществени средства през НЗОК. Беше изразено мнение, че в рамките на две седмици фирмите ще трябва да предложат какви са резервите и чрез подобряване на цените, намаляване и на нормата на печалба, те да останат да присъстват на българския пазар".

Попитан дали меко или по-настоятелно властта е помолила за отстъпките в цените, Донев отговори: „Преговорите между платеца, в случая НЗОК или касите в другите европейски страни и фармацевтичните компании, са ежедневие. Просто за нашата страна като че ли това е първи такъв опит и най-вече инициатива на министър-председателя Борисов да разясни на фармацевтичните компании ситуацията в страната и очакванията на обществото към фармапроизводителите.

Не бих го нарекъл ултиматум, но твърда позиция - да. България е държава с пазарна икономика, но беше изтъкнато, че ако фармацевтичните фирми не проявят разбиране, държавата има достатъчно лостове чрез изменение в наредби и закони да създаде условия, които да доведат до намаление на цените, особено тези, които се заплащат от обществени фондове и също така тези продукти, които се предлагат от компаниите на болничните търгове.

Бяха посочени примери, където има драстично завишаване на цените в последните две години. Ако компаниите подходят отговорно и направят своите предложения, то надали ще говорим за единен процент. При някои компании процентът ще е много висок, при други - много малък, от гледна точка на това как са се развивали техните цени през последните две години".