Народните представители отхвърлиха на първо четене предложението за въвеждане на 6-месечни винетки в законопроекта за промяна на Закона за пътищата. Предложението бе на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров изнесе данни от анализ, според които 6-месечната винетка няма да е достатъчно търсена. „По тази причина са въведени седмичните и месечните винетни стикери”, обясни той по време на дебата.

Лазаров отбеляза, че в цяла Европа винетка за половин година има само за мотоциклети, а у нас те се движат безплатно. „За да има добра инфраструктура са необходими средства, а за да ги има тях, е необходимо хората да си плащат винетките“, коментира за пореден път шефът напътната агенция.

Друг законопроект за промени в Закона за пътищата на депутати от ГЕРБ бе приет на първо четене. Той предвижда закриване на държавното предприятие Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”, която бе създадена, когато Росен Плевнелиев беше регионален министър, предаде 24 часа.

Предложението се основава на вътрешен анализ на дейността на предприятието и на оценка, представена от Световната банка, в частта за инфраструктурата, в който е отчетено, че съществуването на компанията не е оправдано от гледна точка на неговата ефективност. 

Промените в законопроекта предвиждат дейностите, които компанията осъществява, да се поемат от АПИ.