Изплатени са всички заявени към днешна дата от Националното бюро за правна помощ адвокатски хонорари до март тази година. Това съобщи Министерството на правосъдието по повод изявления на председателя на бюрото Вася Илиева, че са свършили парите за хонорари за служебна защита.

Правосъдното министерство обяснява, че забавянето на  плащанията преди всичко се дължи на това, че бюджетът на Министерство на правосъдието за  2010 г. е силно намален, както и че в началото на 2010 год. Бюрото е изплатило от бюджета си за настоящата година сумата от 1 230 335 лв. за адвокатски хонорари за предоставена правна помощ за 2009 г. Миналата година с Постановление № 203/13.08.2009 г. за нуждите на Националното бюро за правна помощ бяха отпуснати допълнителни бюджетни средства от 2 000 000 лв., от които фактически бяха осигурени като лимит само 911 000 лв.

Това наложи прехвърлянето на неизплатените хонорари към бюджета на Бюрото за тази година.

В Министерството на правосъдието е подготвен проект на постановление за предоставяне на допълнителни средства от централния бюджет за 2010 г. в размер на 3 000 000 лв.

От министерството са категорични, че правата на гражданите на служебна защита са гарантирани и няма опасност хората да бъдат лишени от служебни защитници поради липса на пари, тъй като при назначаването на служебни адвокати се взимат предвид редица други законови основания, но не и последващото плащане на адвокатски хонорар.