Няма да има спад на цените на електроенергия заради кризата. Това заяви за Дарик новият изпълнителен директор на Националната електрическа компания Георги Миков. По думите му в момента производствените мощности на компанията не са натоварени оптимално, заради което се трупат загуби. Освен това енергията се продава под реалната си себестойност, а търсенето на електроенергия на Балканите е спаднало с 25 % в сравнение с миналата година. Като цяло към момента загубите на компанията са към 34 млн. лева.

Според Миков въпреки неизгодните условия на Париба за заема за АЕЦ Белене, те трябва да бъдат приети. Ето какво заяви пред Дарик Георги Миков:

Разумната позиция да подпишем това допълнително споразумение. Заемът е усвоен 2007/2008 година, а в момента е предложено допълнително споразумение, тъй като финансовите показатели на компанията са изменени спрямо времето, в което е договорен заемът. Предвидено е да има допълнително споразумение, което практически вдига лихвения процент. Този лихвен процент в момента се вдига горе-долу на пазарните нива, на които дребните крайни потребители ползват кредитен ресурс, така да го кажем. Но компанията няма много верни ходове в тази посока. Тъй като не е моментът да оптимизира това портфолио, а по-добре е да потърсим по-благоприятен момент за предоговаряне на условията в момента, ще подпишем споразумението.

Вашата лична позиция относно съществуването на тази електроцентрала?

Моята позиция е, че ако днес трябва да се строи АЕЦ Белене, днес ако трябваше да започне, доста обстоен анализ трябваше да се направи дали е необходимо или не. Но тъй като този проект върви от 2003-2004 година, не мисля, че може с емоционални и лични позиции да взимаме решения в този случай.

Как гледате на идеята евентуално частен инвеститор да даде основния капитал?

НЕК също е частна компания, какво значи държавна компания? Ние не получаваме пари от бюджета, ние сме разпоредители с бюджетни средства като някоя изпълнителна агенция. НЕК винаги е формирал финансов резултат на база на икономическа дейност.